Elev- og lærlingombudet

Innlegg i debatten om årsmeldingen til Elev- og lærlingombudet:

Fylkesordfører

Årsrapporten til elev og læringombudet gir et etterlatt inntrykk av et ombud med høyt arbeidspress, som må nedprioritere områder ombudet selv mener er viktige.

Høyre liker å basere sin skolepolitikk på kunnskap og ikke synsing, men i nødens stund spiser som kjent fanden fluer. Jeg har derfor med meg en rykende fersk undersøkelse, som hverken er representativ eller vitenskapelig. Den er utført av Unge Høyre på oppdrag fra undertegnede.

Undersøkelsen har et nedslående funn – 100 % av de spurte svarte NEI, NOPE eller NIX på spørsmålet «Vet du hva elev- og lærlingombudet er, og hva ombudet kan hjelpe deg med?»

Jeg betviler ikke at ombudet er viktig, men det er kanskje på sin plass å spørre seg hvordan vi som politikere kan bidra til å gjøre ombudet mer synlig.

Jeg kommer til å følge ombudet framover. Neste år håper jeg å kunne presentere en undersøkelse som sier «JA, YES og JEPP».

 

Epilog

Jeg spiste lunsj med ombudet etter Fylkestinget, og hun bekreftet at det er en utfordring å nå frem med informasjon til elevene. Det gjelder både de som er i videregående opplæring eller lære, og de ungdomsskoleelevene som skal søke videregående opplæring. Hvis noen har gode tips, vil jeg tro hun tar imot.

Besøk ombudet på Facebook eller nett.